Te gândești să aplici pentru un împrumut pe termen scurt? Stabilește în primul rând cât ai dori să împrumuți și pe ce perioadă, înainte…
Stagflația este descrisă de specialiștii în economie ca fiind o situație economică foarte complexă, în care se manifestă concomitent trei fenomene: creșterea inflației, o evoluție lentă sau o stagnare a economiei și un șomaj în creștere, în rândul populației adulte. Este economia românească în 2024 în stagflație sau în inflație?
Putem înțelege mai bine acest concept de stagflație îl vom compara cu cel de inflație. Tabelul de mai sus cuprinde o serie de caracteristici specifice ale fiecărui fenomen economic:
Stagflație | Inflația |
---|---|
Stagflația se caracterizează prin creșterea prețurile, găsirea unui loc de muncă și instabilitate economică națională și, de aceea, este considerată o situație mai gravă decât inflația obișnuită. | Inflația presupune doar creșterea prețurilor dintr-o economie, la produs sau servicii. |
Cauzele stagflației: - măsuri economice dure luate de guverne și - creșterea masei monetare. | Cauzele inflației: -cererea care depășește oferta -creșterea costurilor de producție și -costul vieții |
Experții în economie consideră că riscul apariției stagflației în economia modernă este scăzută. |
Cele două fenomene economice, descrise în tabelul de mai sus, necesită abordări distincte pentru a fi ținute sub control și pentru a minimiza impactul negativ asupra economiei și vieții cotidiene a populației.
Soluțiile aflate la îndemâna cetățenilor pentru a preveni devalorizarea banilor pe termen lung sunt diverse:
Stagflația este ca un tablou economic ce combină culorile unei inflații prea ridicate cu umbrele unei creșteri economice ce pare să se fi pierdut pe drumul său.
economistul american Paul Samuelson
Când vorbim de devalorizarea banilor vorbim de o scădere a puterii de cumpărarea acesteia ca fenomen economic. Cel mai des este asociat cu inflația, dar poate fi declanșat și de alte cauze macroeconomice sau politice. Consecințele sale sunt:
Cauzele devalorizării banilor pot fi grupate în două categorii:
Analiza de impact ne arată câteva consecințe foarte importante ale devalorizării asupra puterii de cumpărare și a vieții zilnice a cetățenilor din acea economie:
Analiza situației economice la nivel global reflectă o serie de provocări, iar unele economii se confruntă cu perspective de stagflație. În diverse țări, există semne de stagnare economică, inflație crescută și rate ridicate ale șomajului, toate acestea contribuind la un climat economic fragil.
Multe economii naționale, printre care și cea a României, a prezentat riscuri reale de stagflație, în acest an 2024. S-a putut observa, în grade diferite, această combinație periculoasă a celor trei indicatori specifici stagflației:
Experți și analize economice oferă o imagine detaliată[3] a contextului economic al României în ceea ce privește riscul de stagflație. Se evaluează inflația, creșterea economică și șomajul pentru a anticipa și a gestiona eventualele riscuri. Astfel de evaluări sunt esențiale pentru formularea politicilor care să abordeze aceste provocări privind stagflația din România. Economia românească funcționează de ani buni cu deficite bugetare, însă până acum soluția salvatoare a fost cea a împrumuturilor externe, la prețuri tot mai mari, de pe piețele financiare internaționale. Doar prin creșterea acestuia, deficitul scădea scriptic, el fiind calculat ca procent din PIB.
La sfârșit de an 2023 deficitul este de 7%, iar specialiștii vorbesc de faptul că PIB-ul României se confruntă cu un risc iminent de contracție. Bugetul național pe anul 2023 a fost construit pe o estimare a deficitului cuprinsă între 5,8% și 6,2%, însă aceste cifre au fost diferite în execuția bugetară a acestui an, din cauza unor serii de cheltuieli neprevăzute cu impact semnificative asupra bugetului. Enumerăm câteva dintre aceste măsuri:
La aceste cheltuieli neprevăzute s-au mai adăugat majorările promise profesorilor, după greva din luna iunie a acestui an, dar și alte majorări de salarii din sectorul public. Nici anul electoral 2024 nu se arată mai bine, deoarece implică alte costuri electorale majore. Aceste presiuni constante asupra bugetului au impact major asupra creșterii inflației și o putere de cumpărare scăzută.
Riscul cel mai mare pentru economia României este evoluția nefavorabilă a deficitului bugetar din ultimii 2 ani. Din datele statistice se observă o creștere accelerată a acestuia din 2022, ajungând la o valoarea estimată în 2024 de 110 miliarde lei.
Pentru a gestiona stagflația și devalorizarea banilor, politicile economice eficiente trebuie să fie proactive și adaptabile la schimbările din economie. Printre strategiile esențiale se numără:
Aceste politici publice, fiscale sau economice trebuie aplicate cu atenție și flexibilitate pentru a evita disfuncționalități economice majore și o stabilizare treptată a situației financiare.
Pentru a preveni sau gestiona stagflația și devalorizarea banilor, abordările trebuie să fie comprehensive și dinamice. Enumerăm câteva dintre aceste posibile abordări:
Susținerea oricărei forme de educația financiară românească joacă un rol crucial în contextul situațiilor economice precum inflația și stagflația. Iată câteva moduri în care cunoștințele financiare pot influența comportamentul și deciziile în astfel de momente:
Atunci când vorbim de conștientizarea impactului inflației și stagflației asupra economiilor individuale ale cetățenilor extrem de importantă este educația financiară a acestora. Mass-media românească, prin canalele sale economice de specialitate nu de puține ori a abordat astfel de teme, fiind conștientă că oamenii informați sunt mai puternici. Ei vor înțelege mai bine implicațiile generale ale acestor fenomene și vor face alegeri financiare mai bune în ceea ce privește investițiile lor personale.
Învățarea în domeniul financiar poate fi esențială pentru gestionarea mai eficientă a economiilor personale, investind în mod inteligent pentru protejarea economiilor personale de posibila devalorizare. A înțelege aceste aspecte poate oferi cadrul necesar pentru elaborarea unor strategii eficiente care să diminueze impactul advers în viața oamenilor.
Educația financiară poate promova investițiile responsabile și diversificate. Oamenii pot învăța să identifice oportunitățile de investiții care să contracareze efectele negative ale inflației și să le ofere posibilitatea de a-și menține valoarea banilor pe termen lung.
Educația financiară a cetățenilor unei țări determină o mai bună adaptare a acestora la politicile publice menite să gestioneze riscurile de stagflație și devalorizare a banilor într-o economie în recesiune. O populație mai bine informată poate susține decizii politice mai înțelepte și mai bine fundamentate în aceste domenii.
Stagflația, atunci când persistă, poate avea implicații serioase asupra economiilor și a vieții de zi cu zi a populației. Acestea includ:
Diverse organisme internaționale financiare au avertizat și continuă să o facă privind riscurile din economia românească, precum creșterea inflației, stagnarea economică și probleme punctuale de pe piața locurilor de muncă. Îngrijorările internaționale, dar și a profesioniștilor economici sunt îndreptățite deoarece acestea pot avea un impact negativ asupra viitoarei creșteri economice a țării și asupra investițiilor și progresului economic, producând dezechilibre macroeconomice interne și pe piața forței de muncă.
Te gândești să aplici pentru un împrumut pe termen scurt? Stabilește în primul rând cât ai dori să împrumuți și pe ce perioadă, înainte…
Revolut - o platformă financiară digitală ce transformă modul în care oamenii gestionează banii, oferind simplitate și eficiență.
Descoperă platforme de crowdfunding românești, prin intermediul cărora poți să investești în proiecte valoroase.
Obligațiunile de stat sunt esențiale pentru ca statele să obțină capital pentru finanțarea proiectelor bugetare. Aflați mai multe informații despre obligațiuni în acest articol.
Proverbele despre bani sunt o sursă inepuizabilă de înțelepciune populară. Merită să fie redescoperite și reinterpretare, în raport cu vremurile moderne
Vrei să afli cum să-ți gestionezi mai bine bugetul personal? Regula 50/30/20 este considerată printre cele mai utile principii aplicate în domeniiul finanțelor personale.
Cele mai atractive 12 de opțiuni de francize profitabile și francize ieftine, disponibile în anul 2024 pentru antreprenori. Avantajele acestor alegeri inspirate
Obține un venit suplimentar prin completarea unor sondaje și chestionare online din confortul casei tale și la orice oră.
Definiție și diferențe între leasingul operațional și leasingul financiar. Avantajele și dezavantajele fiecărui tip