Cum poți planifică bugetul personal folosind regula 50/30/20?

Arată mai mult
Data publicării Data publicării: 26.10.2023
Editat pe Editat pe: 26.10.2023
Timp de citire Timp de citire: 13 min
vizualizări 0 vizualizări

Vrei să afli cum să-ți gestionezi mai bine bugetul personal? Regula 50/30/20 este considerată printre cele mai utile principii aplicate în domeniiul finanțelor personale.

O metodă eficientă de a-ți planifica bugetul: regula 50/30/20

În planificarea bugetului personal, consultanții financiari recomandă să fie folosită regula 50-30-20 în finanțe, deoarece permite administrarea veniturile într-un mod mai echilibrat:

  • 50% pentru nevoi esențiale; 
  • 30% pentru dorințe sau cheltuieli opționale;
  • 20% pentru economii și investiții.

Regula 50-30-20 și împrumuturile bancare

În situația în care ai nevoie rapidă de bani pentru situații punctuale ce nu pot fi amânate poți să apelezi la accesarea unui credit online rapid pe card oferit de instituțiile financiare nebancare. Regula 50-30-20, descrisă mai sus, poate fi aplicată și în cazul în care ai rate de rambursat. Astfel, poți decide să aloci o parte mai mare din venituri pentru economii, astfel încât să le rambursezi mai rapid și să-ți echilibrezi bugetul personal.

Alocarea bugetului este o modalitate simplă de a-ți păstra finanțele sub control. Folosind regula 50-30-20, poți asigura că îți acoperi nevoile, te bucuri de viață și economisești pentru viitor.


Elizabeth Warren - senatoarea americană și fost profesor de drept, care a scris despre gestionarea bugetului în cartea sa "All Your Worth: The Ultimate Lifetime Money Plan"

Cum funcționează regula 50/30/20?

Regula 50/30/20 în administrarea bugetului personal este o strategie de gestionare a finanțelor care a câștigat popularitate în domeniul finanțelor personale. Această regulă nu are un inventator specific și nu este legată de o persoană anume. Ea reprezintă mai degrabă o recomandare generală și un principiu simplu pentru alocarea veniturilor într-un mod echilibrat și sustenabil.

Cum funcționează principiul 50/40/30?

Ideea din spatele regulii 50/30/20 este de a încuraja oamenii să își planifice cheltuielile pe trei dimensiunii principale:

  • 50% pentru nevoi esențiale - aproximativ jumătate din venituri ar trebui să fie dedicate cheltuielilor de bază din viața de zi cu zi, cum ar fi o chirie, utilități, alimente de bază, transport și alte cheltuieli necesare;
  • 30% pentru dorințe sau cheltuieli opționale - această parte a veniturilor este destinată cheltuielilor care nu sunt imperative, dar contribuie la calitatea vieții, precum ieșiri la restaurant, vacanțe, divertisment și activități recreative cu familia;
  • 20% pentru economii și investiții - acest procent te vă ajută să-ți construiești un fond de urgență, să economisești pentru obiective pe termen scurt și lung sau să investești în instrumente financiare care să genereze randamente în timp.

Exemplu de utilizare a regulii 50 30 20 în bugetul personal

Pentru a înțelege mai bine cum funcționează regula 50 30 20 ne-am propus să exemplificăm pe un salariu lunar net de 5.000 de lei. În acest caz, ar trebui să îți aloci banii astfel:

5.000 lei net
2500 lei pentru nevoi de bază1500 de lei pentru dorințe1.000 lei pentru economii și investiții

Este important să ții cont că regula 50-30-20 este flexibilă și poate fi ajustată în funcție de situația financiară și obiectivele tale personale. Dacă ai copii școlari, poți direcționa mai multe fonduri către educație și nevoile lor.

Ce este bugetul și care este importanța unui buget personal?

Bugetul reprezintă un plan financiar, iar orice buget personal este esențial pentru viața oricărui om. Acesta constă într-o estimare a veniturilor și a cheltuielilor pe o perioadă determinată și este folosit în guverne, companii și de către persoane strategice care doresc să înțeleagă modul în care fiecare unitate de bani este utilizată.

Principalele roluri ale bugetului includ:

  • Planificarea financiară - deoarece bugetul ajută la planificarea resurselor necesare pentru diferite activități, asigurând o alocare echilibrată a acestora.
  • Luarea deciziilor - deoarece oferă baza pentru luarea deciziilor cu privire la activitățile fezabile și gestionarea cheltuielilor într-un mod eficient.
  • Monitorizarea utilizării resurselor - deoarece bugetul oferă o imagine clară a resurselor utilizate și alocării acestora, facilitând monitorizarea utilizării adecvate.
  • Analiza financiară - prin intermediul bugetului, se realizează o analiză financiară pentru a evalua dacă activitatea și-a atins obiectivele financiare;
  • Schimbarea stilului de viață - bugetul personal poate influența modificarea stilului de viață, încurajând economisirea și investițiile în locul cheltuielilor inutile.

Importanța unui buget personal

Bugetul personal este vital pentru gestionarea finanțelor individuale și poate fi aplicat în mod continuu. Acesta oferă multiple beneficii:

  • economisire pentru alte obiective viitoare - bugetul te ajută să economisești bani pentru a-ți îndeplini aspirațiile și obiectivele financiare;
  • administrare financiară eficientă - care te ajută să-ți gestionezi banii în mod eficient de la o lună la alta, conștientizând modul în care îi cheltuiești.
  • analiză și schimbare - deoarece prin buget ai oportunitatea să analizezi situația financiară și să implementezi schimbări adecvate pentru a-ți atinge obiectivele financiare.

Prin urmare, stabilirea și respectarea unui buget personal reprezintă un pas esențial în administrarea finanțelor personale și în realizarea obiectivelor tale financiare. De aceea, el este un instrument valoros care te ajută să gestionezi eficient veniturile și cheltuielile, contribuind la o mai bună înțelegere a modului în care banii tăi sunt utilizați.

Care sunt pașii de realizare a unui plan de buget

Crează un tabel cu venituri și cheltuieli:

Poți începe prin realizarea unui tabel cu două coloane esențiale: "Venituri Lunare" și "Cheltuieli Lunare". De asemena, este important să fii transparent și corect în estimarea acestor sume pentru a avea o viziune clară asupra veniturilor și cheltuielilor tale.

Venituri lunareCheltuieli lunare
toate sursele de bani care intră în buzunar în fiecare lună/zi, clasificate în:Cheltuieli lunare sunt împărțite în două categorii principale:
Venituri activeVenituri pasiveNevoiDorințe
provenite din activități ce presupun muncă și efort zilnic
Exemple:
- munca salarizată,
- din activități independente.
provenite din activități care nu necesită prezența ta directă
Exemple:
- chirii,
- drepturi de autor,
- acțiuni.
cheltuielile esențiale ce nu pot fi evitate
Exemple:
- hrana,
- utilitățile,
- chirie,
- transport etc.
cheltuieli pentru produse sau activități non-esențiale
Exemple:
- vacanțe,
- ieșiri în oraș,
- divertisment.

Analizează cu atenție extrasul tău de cont bancar din ultima lună

Examinarea atentă a tranzacțiilor din ultimele 30 de zile din extrasele de cont și aplicarea unei stele pentru marcarea cheltuielilor asociate dorințelor personale sunt metode utile pentru a distinge cu claritate între necesități și dorințe. Analiza sumei totale cheltuite în aceste categorii oferă o perspectivă obiectivă asupra modului în care îți împarți bugetul, ajutându-te să iei decizii informate pentru o gestionare mai eficientă a finanțelor tale. 

Aplică Regula 50-30-20 pentru plan de buget model

Într-un plan de buget model se aplică apoi regula 50-30-20 - o unealtă simplă pentru a orienta direcția finanțelor tale. După ce ai completat tabelul, aplică această regulă astfel:

50 % din venituri30% din venituri20% din venituri
NEVOIDORINȚEECONOMII ȘI INVESTIȚII
Exemple: chirie, utilități, hranăExemple: activități recreative, neesențiale și de recompensăExemple: corturi de economie, fonduri de investiții etc

Sfaturi pentru Gestionarea Bugetului Personal

Realizarea și respectarea unui buget poate părea simplă, dar poate deveni o sarcină copleșitoare. Este deosebit de dificil pentru cei care se confruntă cu haos financiar. Cu toate acestea, pe măsură ce trece timpul, să gestionezi bugetul devine mai natural și mai simplu de realizat. Este esențial să rămâi perseverent și să pui în aplicare constant câteva sfaturi.

Ajustează-te și adaptează-te

Bugetul ar trebui să fie un ghid prietenos, nu un obstacol, dar este important să-ți stabilești limitele corect, evitând să te întinzi mai mult decât îți permiți. În această situație este posibil să fie necesare ajustări în stilul de viață, iar aceste modificări vor fi benefice pentru tine.

Monitorizează și menține disciplina de zi cu zi

Auto-disciplina și o perspectivă obiectivă sunt esențiale în acest demers. Dedică timp suplimentar pentru a-ți monotoriza și evalua în mod regulat cheltuielile. Dacă lucrurile nu ies întotdeauna conform planului, nu te descuraja, ci caută soluții alternative

Construiește un fond de urgență

Un fond de urgență reprezintă o variantă extrem de utilă pentru situații neprevăzute cum sunt cele din mediul economic românesc. Economisește o sumă suficient de mare încât să poți face față imprevizibilului și pentru a evita să te îndatorezi, în caz de dificultăți financiare.

Recompensează-te atunci când economisești

Consideră economiile tale ca pe o recompensă pe care ți-o oferi din când în când.. Investește aceste economii în dezvoltarea ta personală, cum ar fi cursuri sau cărți, pentru a-ți îmbunătăți valoarea în societate. Gândește-te la aceste economii ca la investiții în tine însuți și în viitorul tău.

Negociază pentru rate mai mici sau facturi mai mici

Negociază cu furnizorii pentru a obține rate mai bune sau costuri mai mici pentru servicii esențiale, cum ar fi asigurările sau facturile de utilități. Fiind proactiv în negociere, poți economisi sume semnificative pe termen lung.

Anulează toate abonamentele de care nu mai ai nevoie

Revizuiește toate abonamentele și serviciile plătite lunar și anulează-le pe cele pe care nu le mai utilizezi sau le găsești inutile. Astfel, poți economisi bani care pot fi direcționați către alte aspecte importante ale bugetului tău.

Vinde tot ce nu folosești

Identifică obiectele pe care nu le mai folosești și care pot aduce valoare altora. Vânzând aceste obiecte, poți obține un venit suplimentar și poți curăța spațiul tău în același timp

Caută metode alternative de a reduce costurile mari

Investighează și aplică strategii și tactici alternative pentru a reduce costurile mari, cum ar fi găsirea unor furnizori cu prețuri mai competitive sau optarea pentru produse și servicii mai economice, fără a sacrifica această calitatea.

Folosește regula 50/30/20 de gestionare a bugetului personal.

Aplică regula 50/30/20 pentru a distribui eficient veniturile tale: 50% pentru nevoile esențiale, 30% pentru dorințe și 20% pentru economii și investiții. Acest principiu simplu poate oferi un cadru solid pentru administrarea corespunzătoare a banilor tăi și pentru a-ți atinge obiectivele financiare pe termen lung

Avantajele Planificării Financiare

De ce ar trebui să inițiezi procesul de creare a unui plan financiar? Planificarea pe termen lung îți oferă posibilitatea de a-ți gestiona mai eficient finanțele, ajutându-te să îți atingi obiectivele și să asiguri un viitor mai stabil. Iată câteva dintre avantajele pe care le poți obține:

  • Stabilitate financiară - deoarece planificarea adecvată stabilește baze solide pentru gestionarea eficientă a resurselor financiare în viitor, reducând astfel riscul unor dificultăți neașteptate.
  • Realizarea obiectivelor pe termen lung - deoarece pot fi construite obiective clare, precum achiziționarea unei locuințe, economisirea pentru educație, asigurarea unei pensii adecvate sau călătorii, și poți lucra pentru a le atinge.
  • Adaptabilitate în timpul crizelor - având în vedere faptul că un fond de urgență și un plan de asigurări corespunzător pot contribui la depășirea mai ușoară a eventualelor obstacole financiare în perioade dificile.
  • Maximizarea veniturilor obținute pe termen lung, prin dezvoltarea de strategii precum investiții în active cu randament ridicat, identificarea de noi surse de venit sau dezvoltarea abilităților, poți optimiza veniturile tale.
  • Pregătirea mai bună pentru perioada de pensionare/ inactivitate, deoarece o planificare financiară solidă pe termen lung îți oferă posibilitatea să te pregătești pentru perioada de pensionare, asigurând că vei dispune de resurse suficiente pentru a menține un stil de viață confortabil după retragerea din activitatea profesională.

Importanța educației financiare

Cu cât ne asumăm mai multă responsabilitate și suntem mai educați în ceea ce privește gestionarea finanțelor, cu atât suntem mai aproape de a atinge bunăstarea. Fiecare dintre noi poate interpreta conceptul de bunăstare în mod personal, dar este aproape cert că pentru majoritatea noastră, bunăstarea include și o situație financiară stabilă sau cel puțin echilibrată.

Educația financiară este crucială în societatea de astăzi și, fără ea, nu vom reuși să ducem o viață mai confortabilă și mai lipsită de griji. Banii reprezintă nu doar securitate și siguranță, ci și o componentă a fericirii. Știm, nu pot înlocui sănătatea, dar chiar și starea noastră de sănătate poate fi influențată de modul în care gestionăm banii.

Partajează:
4.9 / 5
(3 rating-uri)
Lasă un comentariu
Comentarii (0)
Sortează: Nou

Articole similare

left
background image
Articol popular
5 moduri în care poți utiliza un împrumut personal

Când te-ai aflat cel mai recent la limită cu banii și nu erai sigur cum te vei descurca? Sau când a fost ultima dată…

207
Fără comentarii
Citește
background image
Cum să alegi împrumutul potrivit pe termen scurt

Te gândești să aplici pentru un împrumut pe termen scurt? Stabilește în primul rând cât ai dori să împrumuți și pe ce perioadă, înainte…

174
Fără comentarii
Citește
background image
Ce este Revolut și care sunt beneficile utilizării sale?

Revolut - o platformă financiară digitală ce transformă modul în care oamenii gestionează banii, oferind simplitate și eficiență.

513
Fără comentarii
Citește
background image
Cele mai bune 10 platforme de crowdfunding din România

Descoperă platforme de crowdfunding românești, prin intermediul cărora poți să investești în proiecte valoroase.

2165
Fără comentarii
Citește
background image
Obligațiuni de stat - o variantă modernă de împrumut al statului

Obligațiunile de stat sunt esențiale pentru ca statele să obțină capital pentru finanțarea proiectelor bugetare. Aflați mai multe informații despre obligațiuni în acest articol.

375
Fără comentarii
Citește
background image
Opțiunea spațiilor de coworking București pentru freelanceri

Am pregătit o listă detaliată a spațiilor de coworking pentru tine. De la locuri moderne în centrul orașului la medii mai relaxate în apropierea naturii, avem opțiuni variate care îți vor facilita activitatea.

431
Fără comentarii
Citește
background image
Cele mai bune 20 campinguri din România

Descoperă acum unele dintre cele mai frumoase 20 de locuri de camping din România, la prețuri accesibile.

1241
Fără comentarii
Citește
background image
48 Cele mai inspirate proverbe despre bani si lăcomie

Proverbele despre bani sunt o sursă inepuizabilă de înțelepciune populară. Merită să fie redescoperite și reinterpretare, în raport cu vremurile moderne

4896
Fără comentarii
Citește
background image
Francize Profitabile - 12 Cel Mai Bune Idei de Francize Ieftine

Cele mai atractive 12 de opțiuni de francize profitabile și francize ieftine, disponibile în anul 2024 pentru antreprenori. Avantajele acestor alegeri inspirate

5042
Fără comentarii
Citește
right