Obligațiuni de stat - o variantă modernă de împrumut al statului

Obligațiunile - instrumente financiare prin care statele/ companiile atrag capital, iar cetățenii au oportunități de investiție.

Obligațiunile de stat consolidează relația dintre stat și investitori

Obligațiuni de stat reprezintă o variantă modernă și esențială de împrumut al statului de la cetățeni. Ele oferă oportunitatea pentru guverne să strângă fonduri pentru diverse proiecte și programe, în timp ce cetățenii, pe de altă parte, investesc în siguranță și obțin randament pentru economiile lor.

Atunci când un stat are nevoie de finanțare pentru proiecte majore, cum ar fi infrastructură, sănătate sau educație, sau pentru a acoperi deficitul bugetar, soluția eficientă și populară este emiterea de obligațiuni de stat. Acestea reprezintă o modalitate prin care cetățenii și investitorii instituționali pot oferi sprijin financiar statului. În schimbul investiției lor, aceștia vor primi o dobândă, numită și cupon, plătită la intervale regulate pe durata vieții obligațiunii (de obicei, anual sau semestrial). La maturitate, investitorii își vor primi înapoi suma investită, plus dobanda acumulată.

Unul dintre principalele avantaje ale obligațiunilor de stat este stabilitatea și siguranța pe care le oferă ca instrumente de investiții. În comparație cu alte opțiuni de pe piață, ele sunt considerate în general mai puțin riscuri, mai ales în cazul țărilor cu ratinguri de credit bune. Acest lucru reduce riscul de a nu primi înapoi investiția. Întrucât volatilitatea piețelor poate fi o preocupare pentru investitori, obligațiunile de stat satisfac cerința de a alege investiții mai stabile și predictibile.

Obligațiunile de stat sunt un mecanism vital prin care statele atrag capital, în lei, euro sau usd, precum listarea la bursa, pentru a finanța proiecte bugetare. Ele oferă oportunitatea cetățenilor și investitorilor de a contribui la dezvoltarea țării și de a beneficia de oportunități de investiții sigure și rentabile. Prin aceste obligațiuni, se creează un legătura între stat și societate, asigurându-se astfel prosperitatea și stabilitatea economică.

Obligațiuni definiție

Obligațiuni definiție - titluri de valoare emise de către guvernele statelor sau de către companii publice și private pentru a se împrumuta rapid online de la investitori pentru a obține finanțare. Funcționarea obligațiunilor este relativ simplă: atunci când cineva emite obligațiuni, investitorii cumpără aceste titluri, furnizând astfel emitentului capitalul de care acesta are nevoie. În schimb, investitorii primesc plăți de dobândă periodice, de obicei, la intervale regulate (anual sau semestrial), pe durata de viață a obligațiunii. Certificatele de depozit de valoare sunt documentele eliberate către investitori ca dovadă a deținerii de obligațiuni. Aceste certificate pot fi în format fizic (hârtie) sau, mai frecvent în prezent, în format electronic.

Tipuri de obligațiuni 

Aceste obligațiuni sunt adesea clasificate[1] în funcție de termenul de maturitate, de emitent și de tipul dobânzii:

Termenul de maturitate: 

 • termen scurt (de obicei, între 1 și 5 ani), 
 • termen mediu (între 5 și 10 ani) sau
 • termen lung (mai mult de 10 ani).

Emitent

 • obligațiuni guvernamentale (emise de către guvernele naționale sau locale),
 • obligațiuni corporative (emise de către companii) și 
 • obligațiuni municipale (emise de către autoritățile locale).

Tipul dobânzii 

 • obligațiuni cu dobândă fixă, în care rata dobânzii este stabilită la momentul emiterii și rămâne constantă pe durata vieții obligațiunii:
 • obligațiuni cu dobândă variabilă, ale căror rate de dobândă se ajustează în funcție de anumite indici sau rate de referință.

Înainte de a alege să investiți în obligațiuni, citiți cu atenție informațiile financiare din prospectul de emitere a obligațiunii sau apelează la dealerii ce intermediază acest tip de investiții. Ține cont că obligațiunile de stat nu sunt disponibile pentru persoanele nerezidente din țara emitentă.

Diferența dintre acțiuni si obligațiuni

Diferența principală dintre acțiuni și obligațiuni constă în modul în care acestea funcționează și natura lor ca instrumente de investiții:

ACȚIUNIOBLIGAȚIUNI
NaturăAcțiunile reprezintă părți ale capitalului social al unei companii. Când cumperi acțiuni, devii un acționar al companiei și deții o mică parte din proprietatea și activitățile acesteia. Obligațiunile reprezintă titluri de datorie emise de guverne sau companii pentru a se împrumuta de la investitori. Când cumperi obligațiuni, practic împrumuți bani emitentului, iar acesta îți promite să returneze suma împrumutată (valoarea nominală a obligațiunii) la o anumită dată de maturitate, plus plăți periodice de dobândă (cupoane).
Risc și rentabilitateAcțiunile sunt considerate investiții mai riscante în comparație cu obligațiunile. Prețul acțiunilor poate fluctua semnificativ în funcție de performanța companiei pe piața și de unele conditii economice globale. Astfel, investitorii pot obține profituri substanțiale, dar pot suferi și pierderi semnificative.Obligațiunile sunt considerate în general investiții mai sigure. Emitentul are obligația de a plăti dobânda (cuponul) și de a returna suma împrumutată la maturitate, cu condiția ca emitentul să fie capabil să își respecte obligațiile de plată.
Prioriate în caz de falimentAcționarii pot risca să își piardă întreaga investiție în cazul în care compania intră în faliment.Creditorii și detentorii de obligațiuni au prioritate în recuperarea datoriilor înaintea acționarilor.

Bonduri de stat sau acțiuni - în ce alegem să investim?

Acțiuni și bonduri de stat - două opțiuni de invesție diferite, două tipuri distincte de instrumente financiare. Acțiunile reprezintă participații la capitalul social al unei companii și oferă potențial de creștere a valorii investiției, dar implică și un grad mai mare de risc. Pe de altă parte, obligațiunile reprezintă datorii ale emitentului și oferă o sursă mai stabilă de venit, dar cu un potențial de profit mai mic. Pentru a construi un portofoliu diversificat, investitorii pot combina acțiuni și obligațiuni în funcție de obiectivele lor financiare și toleranța la risc.

Titluri de stat vs obligațiuni

Titlurile de stat vs obligațiuni sunt termeni adesea utilizați la fel în domeniul financiar, iar oamenii pot fi uneori confuzi în legătură cu diferențele dintre ele. Deși ambele reprezintă forme de datorie guvernamentală, există câteva diferențe semnificative între ele:

Diferențe:TITLURI DE STATOBLIGAȚIUNI
EmitentulTitlurile de stat sunt emise de guvernul central al unei țări, prin ministerul de resort, sau de organizații guvernamentale specifice, cum ar fi trezoreriile statului. Obligațiunile sunt emise de guverne sau de companii publice și private (banca) pentru a obține finanțare.
Scopul emiteriiTitlurile de stat sunt emise în special pentru a finanța nevoile de cheltuieli ale guvernului și pentru a acoperi deficitul bugetar.Obligațiunile pot fi emise pentru diverse scopuri, cum ar fi finanțarea investițiilor corporative, restructurarea datoriilor, achiziții de alte companii.
RiscTitlurile de stat sunt considerate adesea investiții foarte sigure, în special atunci când sunt emise de țări rezidente cu ratinguri de credit înalte.Obligațiunile pot varia în privința riscului, în funcție de emitent. Obligațiunile guvernamentale pot fi mai sigure, dar obligațiunile corporative pot implica riscuri mai mari.
CuponTitlurile de stat pot avea dobânda fixată la momentul emiterii și pot oferi plata unui cupon periodic investitorilor.Obligațiunile pot avea dobândă fixă sau variabilă, iar cupoanele pot fi plătite la intervale regulate pe durata vieții obligațiunii.

Titlurile de stat și obligatiunile sunt două forme de datorie guvernamentală și reprezintă instrumente importante pentru finanțarea diferitelor activități și proiecte. Investitorii pot alege între ele în funcție de obiectivele lor financiare și de nivelul de risc pe care îl doresc să îl asume.

Un stat poate obține mai mult de la obligațiunile de stat decât doar finanțare; ele pot fi un instrument puternic pentru a finanța schimbările pozitive în societate și a construi un viitor prosper.

Paul Krugman, economist american și laureat al Premiului Nobel pentru Economie.

Calcul dobanda titluri de stat

Calcul dobândă titlurile de stat depinde de mai mulți factori, inclusiv tipul de titlu de stat, rata dobânzii și perioada de timp pentru care se dorește calculul. Există două tipuri principale de dobânzi pentru titlurile de stat: 

Dobânda fixă:

În cazul dobânzii fixe, rata de dobândă este stabilită la momentul emiterii titlului de stat și rămâne neschimbată pe întreaga durată de viață a acestuia. Pentru a calcula dobânda pe care o veți primi pe un titlu de stat cu dobânda fixă, trebuie să cunoașteți următoarele informații:

 • Valoarea nominală a titlului de stat (sumă împrumutată).
 • Rata dobânzii exprimată sub formă procentuală.
 • Perioada pentru care țineți titlul de stat (de obicei, în ani).
 • Formula pentru calculul dobânzii este: Dobânda = Valoarea nominală x Rata dobânzii x Perioada

Dobânda variabilă:

În cazul dobânzii variabile, rata de dobândă se ajustează periodic, în funcție de un indice de referință, cum ar fi ROBOR în România . Calculul dobânzii pentru un titlu de stat cu dobânda variabilă este mai complex, deoarece este influențat de schimbările de rate ale indicelui de referință pe parcursul vieții titlului de stat.


Lista de resurse

[1] https://www.investopedia.com/terms/g/government-bond.asp

Întrebări și răspunsuri frecvente

Ce inseamna data scadentă la o obligațiune?

La întrebarea ce însemană data scadentă la o obligațiune putem răspunde simplu: este data la care investitorul primește înapoi suma investită (valoarea nominală a obligațiunii) și atinge vasta de maturitate.

Există vreo diferență între obligațiune și obligațiuni de stat?

Da, obligațiune este un termen mai general care se referă la orice titlu de valoare emis pentru a obține finanțare, iar obligațiuni de stat este un sub-tip specific de obligațiune emisă exclusiv de guvernele naționale.

Ce înțelegem prin obligațiuni guvernamentale?

Obligațiuni guvernamentale - titluri de valoare emise de guvernele naționale pentru a se împrumuta de la investitori și finanța proiecte și programe publice. Acestea sunt investiții relativ sigure sunt garantate de către stat.

Date

24.08.2023

6

Views

25

Compara ofertele!
Suma

3 000

3 000

lei
100 lei 4 000 lei
Durata

30

30

luni
15 luni 60 luni
 • Suma: 0 lei
 • Comision: 0%
 • Suma totală de plată: 0 lei
 • Data rambursării: 9/15/2023
Obține o ofertă

Articole populare

5 moduri în care poți utiliza un împrumut personal

5 moduri în care poți utiliza un împrumut personal

Când te-ai aflat cel mai recent la limită cu banii și nu erai sigur cum te vei descurca? Sau când a fost ultima dată…

Cele mai bune 20 campinguri din România

Cele mai bune 20 campinguri din România

Descoperă acum unele dintre cele mai frumoase 20 de locuri de camping din România, la prețuri accesibile.

Cele mai bune 10 platforme de crowdfunding din România

Cele mai bune 10 platforme de crowdfunding din România

Descoperă platforme de crowdfunding românești, prin intermediul cărora poți să investești în proiecte valoroase.

Cum să alegi împrumutul potrivit pe termen scurt

Cum să alegi împrumutul potrivit pe termen scurt

Te gândești să aplici pentru un împrumut pe termen scurt? Stabilește în primul rând cât ai dori să împrumuți și pe ce perioadă, înainte…

Aplică acum!