Cele mai bune 10 platforme de crowdfunding din România

Arată mai mult
Data publicării Data publicării: 03.08.2023
Editat pe Editat pe: 18.10.2023
Timp de citire Timp de citire: 10 min
vizualizări 0 vizualizări

Cele mai bune platforme crowdfunding din România prin care investești în start-up inovative.

Investește simplu în 5 pași pe piața de crowdfunding din România

Platformele de crowdfunding au schimbat modul în care proiectele și inițiativele sunt finanțate, deoarece le oferă doritorilor posibiltatea de a-ți alege singuri idea de afacere sau proiectul pe care și/l doresc. Prin felul în care funcționează, aceste platforme online mobilizează comunități și susținători multipli și prezintă numeroase avantaje pentru toți cei implicați:

  • Accesibilitate și egalitate de șanse - Platformele de crowdfunding elimină restricțiile geografice și financiare, oferind tuturor posibilitatea de a crea o campanie și de a atrage susținerea internațională. Toți oamenii, indiferent de resursele inițiale, pot obține finanțarea necesară pentru proiectele lor inovatoare. Acest aspect democratizează procesul de finanțare și oferă oportunități egale pentru toți.
  • Mobilizarea comunității și crearea de rețele - Platformele de crowdfunding facilitează interacțiunea directă între creatori și susținători, construind comunități în jurul unor proiecte comune. Prin implicarea susținătorilor, aceste platforme creează o rețea de sprijin și promovare a proiectelor. Astfel, proiectele devin mai vizibile și atrag mai mulți potențiali susținători.
  • Diversitatea și inovația - Crowdfundingul oferă o varietate de opțiuni și categorii de proiecte. Indiferent de domeniu, există o platformă specializată pentru fiecare idee. Această diversitate deschide noi oportunități și inspiră inovare. Utilizatorii pot descoperi proiecte unice și pot contribui la schimbări pozitive în lume.
  • Testarea pieței și feedback în timp real - Lansarea unei campanii de crowdfunding permite creatorilor să testeze interesul pieței și să primească feedback în timp real. Acest proces iterativ ajută la ajustarea și îmbunătățirea proiectelor. Prin ascultarea susținătorilor, creatorii pot aduce îmbunătățiri și pot satisface mai bine nevoile publicului.

Cele mai importante crowdfunding platforms din Romania

Puteți explora în alegerea celei mai potrivite crowdfunding platforms de pe piața românească din lista de mai jos și să alegeți proiectul preferat, după criteriile dumneavoastră personale, chiar pentru a obține un împrumut rapid online. Exemplele de mai jos vă pot ajuta în acest demers

SeedBlink

Seedblink este rețeaua pan-europeană cu cea mai rapidă creștere și platforma de investiții bazată pe tehnologie, care ajută persoanele și instituțiile ambițioase să investească și să finanțeze startup-uri ce au nevoie de un kickstarter și scale-up-uri tehnologice europene de top, alături de firme de capital de risc consacrate ca co-investitori în aceleași condiții. La mai puțin de 3 ani de la lansare, am atras peste 50 de companii europene din portofoliu și o rețea puternică de lideri tehnologici și de afaceri, business angels și firme de capital de risc.

Viainvest

Viainvest este o piață peer-to-peer pentru investitorii privați – persoane fizice și juridice – pentru a investi în împrumuturi acordate de creditori nebancari – Grupul VIA SMS și filialele sale. Dacă informațiile personale menționate în profilul dvs. de investitor se potrivesc cu informațiile bancare ale persoanei care transferă fonduri către platforma VIAINVEST[1], profilul de investitor devine activ și puteți începe să investiți. Viainvest se oferă să investească în diverse oportunități de crowdfunding din sectorul IMM-urilor La Viainvest, puteți începe să investiți cu 50 de euro. Modelul de investiții pe care Viainvest operează este creditarea P2P[2].

PotsiEu

Aceasta este o platformă de crowdfunding bazată pe recompense, dedicată sprijinirii tinerilor antreprenori sociali în mobilizarea comunității pentru afaceri cu impact social pozitiv. Prin instruire personalizată, se ajută antreprenorii să înțeleagă conceptul Lean Startup și să dobândească abilități de marketing online și tehnici de vânzare eficiente. Platforma facilitează conexiunea între tinerii antreprenori și susținătorii lor, contribuind automat la o lume mai echitabilă și mai bună.

Crestemidei.ro

CrestemIdei.ro este o platformă de crowdfunding online, non-profit, care sprijină proiecte diverse. Până acum, au fost finanțate cu succes 17 proiecte din cele peste 35 înscrise. Proiectele trebuie să prezinte un buget și un videoclip pentru a fi evaluate. Până în prezent, platforma a avut peste 35 de proiecte, dintre care 17 au fost finanțate cu succes, iar sediul lor este în Cluj-Napoca.

We are here

We Are Here este o platformă de crowdfunding din România, creată cu scopul de a sprijini finanțarea evenimentelor și proiectelor creative sau educative care nu se pot susține singure. În principal, proiectele finanțate pe această platformă au inclus evenimente, spectacole, lansări de CD-uri și cărți. Până în prezent, au fost publicate peste 45 de proiecte pe platformă, dintre care peste 20 au fost finanțate cu succes.

Stratarium.ro

În 2016 a fost lansată platforma de crowdfunding Startarium, dedicată exclusiv inițiativelor antreprenoriale. De atunci, s-a înregistrat o sumă totală de peste 93.000 de euro, prin desfășurarea a 23 de campanii. Cel mai mare succes în strângerea de fonduri pentru un singur proiect a fost de 30.000 de euro, iar cel mai scurt timp în care s-a atins un obiectiv financiar a fost de doar 3 zile. Persoanele care își propun să strângă peste 5000 de euro și reușesc să atingă această țintă vor primi și un boost suplimentar de 1000 de euro din partea organizatorilor.

Bursabinelui.ro 

în peisajul crowdfunding-ului din România, există și platforma Bursabinelui.ro, dezvoltată exclusiv pentru organizațiile non-guvernamentale, cu sprijinul BCR. Această platformă se desfășoară sub forma unui concurs, iar câștigătorul va primi o dublare a sumei strânse, cu sprijinul BCR. Astfel, orice ONG are oportunitatea de a găsi finanțare pentru proiectele lor pe această platformă, ceea ce reprezintă o inițiativă valoroasă în sprijinul organizațiilor cu scopuri sociale și de mediu.

Crowdfunding oferit de Universitatea Babeş-Bolyai – Cluj-Napoca

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca oferă o platformă de crowdfunding pentru absolvenți și comunitatea academică. Aceasta susține proiecte de cercetare, dezvoltare și inițiative sociale cu impact pozitiv. Prin intermediul crowdfunding-ului, universitatea stimulează inovația și implicarea studenților și cadrelor didactice în rezolvarea problemelor societății. Platforma găzduiește în prezent 4 proiecte în diverse domenii și demonstrează angajamentul universității pentru dezvoltarea societății.

BlockBitsIO

BlockBits DApp este o platformă inovatoare de crowdfunding care stabilește un nou standard pentru investiții în siguranță și proiecte legitime în piața ICO. Investitorii au posibilitatea de a decide dacă continuă susținerea unui proiect sau își recuperează banii. Platforma oferă mecanisme inovatoare pentru securizarea finanțării și plăților. Fondată în 2017 și cu sediul în Cluj-Napoca, BlockBits înregistrează cifre de afaceri în continuă creștere.

Multifinantare.ro – dă un leu proiectului tău!

Multifinantare.ro reprezintă prima platformă de crowdfunding din România, dezvoltată de Mirel Borodi, care propune o abordare diversificată în finanțarea proiectelor. Platforma împarte proiectele de finanțat în trei mari categorii: proiecte capital lansate de companii, proiecte creative lansate de persoane fizice sau juridice și proiecte caritabile.

Odată ce proiectul este lansat pe platformă, acesta poate atrage finanțare dintr-o varietate de surse în funcție de publicul țintă: părinți, prieteni, fani, cunoscuți, furnizori sau clienți, comunități socio-profesionale, investitori casnici, investitori profesioniști și business angels.

Ce este un crowdfunding?

Un crowdfunding este un proces de strângere a fondurilor de la un număr mai mare de oameni pentru a finanța un proiect social, artistic, cultural, o inițiativă sau chiar o afacere. Există crowdfunding platforme special destinate acestui scop și care facilitează derularea întregului proces: de la prezentarea ideilor și proiectelor într-un mod accesibil, până la solicitarea sprijinului financiar de la alți utilizatori. Cei interesați pot contribui cu sume mici de bani, ca donație, pentru anumite recompense sau ca susținere a ideii respective.

În funcție de tipul de susține ales de doritor putem vorbi de patru tipuri de crowdfunding platforme:

  • crowdfunding-ul de donații, gratuit, unde donatorii nu așteaptă în mod necesar o rambursare sau recompensă financiară;
  • crowdfunding-ul de recompense non-financiare, cum ar fi mostre ale unui produs finanțat;
  • crowdfunding-ul de datorie, unde donatorii acordă împrumuturi cu rambursare ulterioară;
  • crowdfunding-ul de acțiuni, unde donatorii investesc într-o afacere și așteaptă un profit viitor.

Popularitatea acestui tip de strângere de fonduri a crescut mult în ultimul timp deoarece permite oamenilor să strângă bani într-un mod accesibil și liber.. Succesul crowdfundingului a condus la finanțarea multor inițiative creative, sociale sau antreprenoriale.

Cum poți face bani din investiții în crowdfunding România?

Investițiile în crowdfunding România pot aduce venituri suplimentare, dacă ești atent la anumite aspecte generale:

  • Cercetează cu atenție proiectele în care intenționezi să investești și conștientizează riscurile asociate. Evaluează planurile de afaceri, echipa de management și informațiile relevante disponibile pentru a lua decizii informate.
  • Diversifică-ți portofoliul de investiții pentru a reduce riscul de pierdere. Investind în mai multe proiecte, poți obține o expunere mai echilibrată la diferite oportunități de investiții.
  • Alege o platformă de crowdfunding de încredere și citeste cu atenție termenii și condițiile..
  • Monitorizează investițiile tale și ajustează strategia în funcție de evoluția proiectelor. Fii la curent cu actualizările și progresul proiectelor în care ai investit, pentru a putea lua decizii rapide și informate. 

Chiar dacă posibilitatea de a obține profituri din crowdfunding este atractivă pentru oricine, nu uita de riscuri implicate. Dacă nu ai experiență în domeniul financiar sau de investiții, consultarea unui specialist sau a unui consilier financiar ar putea fi benefică pentru a obține o evaluare mai detaliată a riscurilor și a potențialului asociat investițiilor în crowdfunding, în funcție de situația ta personală.

Platformele de crowdfunding reprezintă o revoluție în domeniul investițiilor, oferind oportunitatea de a democratiza accesul la finanțare și de a sprijini idei inovatoare. Este un mod minunat de a investi în viitorul pe care îl dorim să-l construim împreună.


Richard Branson - fondatorul Virgin Group

Cum să investești în fundraising România în cinci pași

Pentru a investi prin fundraising România trebuie să urmezi următorii pași:

  • Pasul 1: alege o crowdfunding platform

Atunci când te-ai decis să investești prin crowdfunding platform primul pas este de alege cea mai bună platformă și care se potrivește cel mai bine nevoilor tale de investiție. Dacă numărul mare de oferte vă poate deruta și știți ce să alegeți, puteți apela la ajutorul unor site-uri specializate în compararea acestora și cu informaații relevante despre aceste proiecte.

  • Pasul 2: crează-ți un cont propriu

Odată ce ai ales crowdfunding platform dorită poți să treci la pasul următor de a-ți crea un cont pe site astfel:

  1. Îți alegi un nume de utilizator și o parolă puternică;
  2. Confirmi prin email înregsitrarea pe site;
  3. Confirmi identitatea prin furnizarea unei copii/ poze a cărții tale de identitate.
  • Pasul 3: faci prima depunere de bani în contul tău

După crearea contului urmează etapa de depunere. Unele platfome solicită o depunere inițială de bani în cont, chiar în momentul validării acestuia. Depunerea inițială variază între 10 și 100 de euro.

  • Pasul 4: Alege proiectul care îți place pentru a-l finanța

În funcție de preferințele tale personale dar și a prospectării atente a ofertelor de proiecte de pe platformă poți alege în acest moment proiectul cel mai potrivit. Pentru a reduce riscurile de pierdere a banilor poți alege proiecte diverse: de la star-up/uri, la imobiliare sau împrumuturi de nevoi personale.

  • Pasul 5: Reinvestește-ți câștigurile

Conform specialiștilor financiare ultimul pas al oricărei investiții este reinvestirea câștigurilor, generând ceea ce se numește dobândă compusă, cu randamente mai bune

Cele mai frecvente întrebări și răspunsuri cu privire la crowdfunding în România

Este ideea să investești prin platforme de crowdfunding în România una bună?

O investiție prin platforme crowdfunding în România implică aceleași riscuri precum investițiile de pe alte piețe financiare. De aceea, înainte de a lua orice decizie de investiție, vă recomandăm să cercetați mai întâi piața și să analizați lista platformelor de crowdfunding din România.

Cine poate investi prin crowdfunding în România?

În general, oricine poate investi în prezent în împrumuturi de crowdfunding. Totuși, unele site-uri web de crowdfunding din România au politica și cerințele lor specifice pentru investitori.

Poți să folosești crowdfundig-ul ca o sursă bună de capitală pentru demararea unui start-up în România?

În ciuda riscurilor de crowdfunding, este o alternativă decentă pentru startup-uri și companiile aflate în stadiu incipient care doresc să strângă capital pentru lansarea sau extinderea lor. Crowdfunding îi ajută pe antreprenori să acceseze un pool mai mare de investitori, eliminând nevoia de a depinde de o instituție financiară sau de un investitor individual pentru a-și finanța proiectele.

Care țară europeană are cea mai bună piață de crowdfunding?

Chiar dacă reglementările acestei piețe este una unitară, există diverși factori locali specifici care fac o piață de crowdfunding să fie mai bună decât alta. Potrivit unor recenzii și analize recente, Spania, Germania, Belgia și Țările de Jos dispun de cele mai favorabile condiții pentru dezvolatarea afacerilor prin crowdfunding. La nivel global, volumul pieței de crowdfunding din Europa ocupă locul trei, după SUA și Marea Britanie.

Lista de resurse
  1. 1
  2. 2
Partajează:
4.9 / 5
(15 rating-uri)
Lasă un comentariu
Comentarii (0)
Sortează: Nou

Articole similare

left
background image
Articol popular
Cum să alegi împrumutul potrivit pe termen scurt

Te gândești să aplici pentru un împrumut pe termen scurt? Stabilește în primul rând cât ai dori să împrumuți și pe ce perioadă, înainte…

211
Fără comentarii
Citește
background image
Character AI : tot ce trebuie să știi

Character AI este inteligența artificială folosită pentru a crea și controla personaje virtuale cu trăsături umane.

1283
Fără comentarii
Citește
background image
Ce este Revolut și care sunt beneficile utilizării sale?

Revolut - o platformă financiară digitală ce transformă modul în care oamenii gestionează banii, oferind simplitate și eficiență.

727
Fără comentarii
Citește
background image
Obligațiuni de stat - o variantă modernă de împrumut al statului

Obligațiunile de stat sunt esențiale pentru ca statele să obțină capital pentru finanțarea proiectelor bugetare. Aflați mai multe informații despre obligațiuni în acest articol.

504
Fără comentarii
Citește
background image
Opțiunea spațiilor de coworking București pentru freelanceri

Am pregătit o listă detaliată a spațiilor de coworking pentru tine. De la locuri moderne în centrul orașului la medii mai relaxate în apropierea naturii, avem opțiuni variate care îți vor facilita activitatea.

793
Fără comentarii
Citește
background image
48 Cele mai inspirate proverbe despre bani si lăcomie

Proverbele despre bani sunt o sursă inepuizabilă de înțelepciune populară. Merită să fie redescoperite și reinterpretare, în raport cu vremurile moderne

9655
Fără comentarii
Citește
background image
Cum poți planifică bugetul personal folosind regula 50/30/20?

Vrei să afli cum să-ți gestionezi mai bine bugetul personal? Regula 50/30/20 este considerată printre cele mai utile principii aplicate în domeniiul finanțelor personale.

560
Fără comentarii
Citește
background image
Francize Profitabile - 12 Cel Mai Bune Idei de Francize Ieftine

Cele mai atractive 12 de opțiuni de francize profitabile și francize ieftine, disponibile în anul 2024 pentru antreprenori. Avantajele acestor alegeri inspirate

11250
Fără comentarii
Citește
background image
Cum poți să faci bani prin intermediul unor sondaje plătite pe cele mai bune site-uri?

Obține un venit suplimentar prin completarea unor sondaje și chestionare online din confortul casei tale și la orice oră.

13658
Fără comentarii
Citește
right