Ce este un card de debit. Află cum funcționează și diferenta

Arată mai mult
Data publicării Data publicării: 06.03.2024
Editat pe Editat pe: 12.06.2024
Timp de citire Timp de citire: 8 min
vizualizări 0 vizualizări

In Romania, cardurile de debit sunt atat de raspandite incat atunci cand auzim termenul “card de credit”, îl asociem instinctiv cu cel de debit. Între cele doua exista diferente foarte mari, iar în acest articol le vom prezenta. Continua sa citesti dacă vrei sa aflii de ce cardul de debit a devenit atat de popular aici.

Avantajele și dezavantajele cardului de debit

Ce este cardul de debit?

Cardul de debit se diferențiază prin faptul că este conectat direct la contul bancar, iar utilizatorul nu poate cheltuii mai mulți bani decât are depuși în al său cont curent fără dobândă. Când este folosit pentru orice tip de tranzacție, fie achizitie, retragere sau transfer, banii sunt retrași direct din soldul tău curent.

Principalele scopuri pentru care oamenii folosesc cardul de debit sunt depozitatea pensiilor, salariului, sau alte sume importante pe care le primesc.

Când vine vorba de plăti, nu este nevoie să va faceți griji. Cardul de debit poate fi utilizat pentru plăti online, în mod fizic la orice POS, și puteți depune/extrage bani la orice bancomat compatibil.

Cerințe pentru obținerea unui card de debit România

Procesul de obținere a unui card de debit România de la o instituție financiară populară implică anumite cerinte, impuse chiar de legislația[1] ce reglementează acest domeniu:

 • vârsta minimă de cel puțin 18 ani pentru a putea aplica pentru reîncărcare card de debit.
 • să prezinți un act de identitate valid (carte de identitate sau pașaport).
 • trebuie să ai sau să deschizi un cont curent la banca sau instituția financiară respectivă. Cardul de debit va fi atașat acestui cont.

Cum obțin un card de debit contactless în România?

Pentru a obține un card de debit contacless în România trebuie să parcurgi următorii pași:

 • deschiderea contului curent;
 • acest lucru se poate face online, prin aplicația mobilă a băncii, sau fizic;
 • Solicitare card de debit online prin formularul de cerere
 • verificarea și aprobare printr-un proces de aprobare este de obicei rapid și simplu.
 • ridicarea cardului din sucursală sau poate fi trimis la adresa ta de corespondență. 

Alte taxe recurente și comisioane card de debit

Puteți consulta orientativ un exemplu[2] de taxe recurente și comisioane card de debit de la una din băncile cunoscute din România.

 • Taxa de emitere, ce aceasta variază în funcție de politica băncii.
 • Comisioane de administrare pentru orice card de debit internațional; 
 • Retragere de numerar la bancomat sau la terminale POS compatibile;
 • Comisioane pentru tranzacții internaționale.
 • Taxe pentru pierderea cardului, fie a unui card principal sau a unui card suplimentar.

De ce să aleg un card de debit în loc de un card de credit?

Acum ca ai înțeles principiile de baza, cu siguranța te întrebi cu ce se diferențiază cardul de debit. Hai să aflăm care sunt diferențele care ne fac să alegem un card de debit în locul unui card de credit:

Ce este debitul?

Debit înseamnă “datorie”. Mai simplu, atunci când ai 1000 de lei în cont, și cumperi un produs în valoare de 800 de lei, contul tău este “debitat’ cu 800 de lei și vei rămâne cu un sold de 200 de lei.

Ce este creditul?

Creditul sau un împrumut bancar, pe de altă parte, reprezintă exact opusul a ce înseamnă debit. Mai exact, este suma care adaugă o suma de bani în cont. Deși cuvântul este adesea folosit de noi cu sensul de împrumut bancar, creditul poate provenii din multe surse. De exemplu salariul, un transfer de la altă persoană, sau o depunere numerar.

Care sunt diferențele dintre credit și debit?

Acum că avem o idee despre ce înseamnă suma debitată și suma creditată, haideți să vedem cum se diferențiază cele două tipuri de card. 

Ce este cardul de credit?

Orice cardu de credit permite utilizatorului să cheltuie până la o anumită limită, chiar dacă nu dispune de suma necesară în cont.

Practic, banca îți oferă o linie de credit, iar tu poți realiza tranzacții nu doar din banii proprii ci și din banii împrumutați (de aici numele de card de credit). Suma limita variază în funcție de card, și la fel și dată la care trebuie să restitui datoria, dar de obicei această este la sfârșitul lunii.

Diferența dintre cardul de credit și cardul de debit

Principala diferență este datorată de sursa fondurilor. Din moment ce cardul de debit este legat direct de contul tău bancar, iar orice tranzacție provine din suma deja aflată în cont, aveți acces la restul soldului în orice moment. Puteți retrage oricând bani cash din contul dumneavoastră.

În schimb, cardul de credit având o sumă de care nu dispuneți, face acest lucru foarte complicat. În cazurile în care retragerea de numerar de pe un card de credit este posibilă, comisionul de retragere este foarte mare. Principalul scop ar cardului de credit fiind cumpărături cu sume semnificative și pe care doriți să le cumpărați excusiv cu plata card.[3]

Card de debit pentru afaceri

Un card de debit pentru afaceri este un instrument extrem de util în afaceri, recomandat de cei de la Asociația Română a Băncilor[4]. El ajută la gestionarea eficientă a fluxului de numerar al unei companii și sunt adaptate nevoilor specifice ale mediului de afaceri.

Cum funcționează cardurile de debit pentru afaceri?

 • Acces la fondurile companiei  - Cardurile de debit pentru afaceri sunt atașate la conturile curente ale companiilor, oferind acces la fondurile disponibile pentru plăți și retrageri de numerar, fără a implica însă o linie de credit sau descoperire de cont autorizată.
 • Utilizare pentru plăți și retrageri - Cardurile de debit sunt folosite ușor pentru efectuarea plăților la comercianți, online sau offline, precum și pentru retrageri de numerar de la bancomate fără comision sau la punctele de vânzare, fără a acumula datorii asociate cu un credit.
 • Monitorizarea și gestionarea cheltuielilor card virtual de debit - Deoarece tranzacțiile efectuate cu cardul de debit sunt înregistrate, ele pot fi monitorizate în timp real și permit o gestionare eficientă a cheltuielilor.
 • Raportare și contabilitate - Tranzacțiile efectuate cu orice card de debit instant sunt înregistrate în extrasele de cont, simplificând procesul de raportare și contabilitate pentru firme, inclusiv pentru audituri și pregătirea declarațiilor fiscale, fără a fi nevoie de o linie de credit pentru acoperirea datoriilor.

Avantaje card de debit

Avantajele unui card de debit sunt multiple și le vom exemplifica mai departe:

Oferirea unui card de economii pentru copii pentru cheltuieli controlate

Un card de economii pentru copii poate fi o metodă inedită de a-i învăța pe copii cum să-și gestioneze banii. Copiii învață având un astfel de acord cum să-și gestioneze bugetului personal și să economisească pentru proiecte mai importante

Card bancar pentru studenți

Studenții se pot bucura de beneficiile unui card bancar pentru studenți, deoarece acesta este special conceput pentru nevoile lor. Se remarcă prin faptul că acest tip de card de debit oferă acces la facilități bancare adaptate specificului vieții de student. 

Utilizarea cardului pentru plăți online pe platforme populare

Cardurile de debit sunt eficiente în efectuarea plăților online pe diverse platforme populare, cum ar fi Netflix, Amazon sau Spotify. Toate aceste plăți sunt sigure și rapide, iar tu poate urmări cheltuielile direct din aplicația bancară, având un control mai bun asupra bugetului tău.

Posibilitatea de a acumula punctele prin programe de recompense

Unele carduri de debit oferă recompense ce permit utilizatorilor să acumuleze puncte, la fiecare tranzacție efectuată cu acest card de debit cu beneficii. După câteva luni poți să ai destul puncte pentru a-ți cumpăra următoarea vacanță dorită.

Siguranță și securitate, coduri de securitate card

Cardurile de debit oferă un nivel înalt de siguranță și securitate, deoarece sunt protejate prin coduri de securitate card. În cazul pierderii sau furtului cardului poți suna la serviciul pentru clienți al băncii și bloca cardul. 

Control sporit asupra cheltuielilor

Cardurile de debit oferă un control mai bun asupra cheltuielilor, deoarece plățile sunt efectuate în timp real, iar soldul contului se actualizează imediat. Dacă ai și aplicația bancară pe telefon, poți să-ți gestionezi bugetul personal mult mai bine.

Acoperire împotriva fraudei oferită de cardurile de debit

Tehnologia avansată și protocoalele stricte sunt implementate pentru a oferi acoperire împotriva fraudei și a accesului neautorizat la conturile lor. Iată câteva dintre măsurile speciale oferite de cardurile de debit:

 • PIN-uri și verificări biometrice unice, preucm amprentele digitale sau recunoașterea facială, pentru a adăuga un strat suplimentar de securitate.
 • Notificări în timp real pentru orice card cu beneficii pentru fiecare tranzacție efectuată cu cardul de debit. Ele sunt trimise prin SMS sau prin aplicația mobilă a băncii, pentru oricare activitate ce pare suspectă.
 • Tehnologia 3D Secure pentru tranzacții online securizat - reprezintă este un protocol de securitate, dezvoltat de Visa și MasterCard pentru a preveni frauda. 
 • Criptare și folosirea unui token unic, care poate fi utilizat doar o dată pentru acea tranzacție specifică și apoi își pierde valabilitatea.

Dezavantajele cardului de debit

Cu toate acestea, cardul de debit poate prezenta și câteva dezavantaje, enumerate mai jos:

 • protecție limitată față de un card de credit. Deși atunci când am vorbit despre ce înseamnă card de debit cu recompense, am enumerat securitatea că fiind un avantaj, este totuși mai mică decât în cazul unul card de credit. 
 • cardul de debit oferă acces numai la banii din cont, prin urmare nu este un card nelimitat.
 • În cazul în care banca detectează tranzacții care par suspicioase, este posibil să va fie blocat contul, iar această deblocare card de debit poate creea inconveniente.

Perspectivele dezvoltării aplicației mobile bancă

Viitorul aparține aplicației mobile de bancă, deoarece tehnologia continuă să se dezvolte și asta influențează și felul în care ne raportăm noi la bani. În aceeași măsură securitatea devine tot mai importantă, iar măsurile de protecție împotriva fraudelor și a accesului neautorizat vor fi întărite în orice aplicație mobilă pentru card.

În încheiere, diferența dintre card de debit și card de credit constă în sursa fondului de bani și siguranța acestuia. Cardul de debit este un mod sigur, eficient și convenabil de a depune banii pe care deja îi ai, în timp ce cardul de credit este un mod convenabil de a împrumuta banii de care ai nevoie de la banca.

Lista de resurse
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
  Asociația Română a Băncilor (ARB)
  https://www.arb.ro/
Partajează:
4.9 / 5
(3 rating-uri)
Lasă un comentariu
Comentarii (0)
Sortează: Nou

Articole similare

left
background image
Articol popular
Cum să alegi împrumutul potrivit pe termen scurt

Te gândești să aplici pentru un împrumut pe termen scurt? Stabilește în primul rând cât ai dori să împrumuți și pe ce perioadă, înainte…

190
Fără comentarii
Citește
background image
Ai nevoie rapid de bani?

Când ai nevoie de bani într-o criză – pentru a plăti reparații auto, o factură restantă sau o spitalizare – este posibil să nu…

217
Fără comentarii
Citește
background image
Poate fi benefic un împrumut personal în timpul unei crize?

Găsirea împrumutului potrivit pentru tine și cunoașterea alternativelor pe care le ai sunt deosebit de importante în timpul unei crize. Multe persoane au beneficiat…

214
Fără comentarii
Citește
background image
Ce este Revolut și care sunt beneficile utilizării sale?

Revolut - o platformă financiară digitală ce transformă modul în care oamenii gestionează banii, oferind simplitate și eficiență.

640
Fără comentarii
Citește
background image
Cele mai bune 10 platforme de crowdfunding din România

Descoperă platforme de crowdfunding românești, prin intermediul cărora poți să investești în proiecte valoroase.

2594
Fără comentarii
Citește
background image
Obligațiuni de stat - o variantă modernă de împrumut al statului

Obligațiunile de stat sunt esențiale pentru ca statele să obțină capital pentru finanțarea proiectelor bugetare. Aflați mai multe informații despre obligațiuni în acest articol.

423
Fără comentarii
Citește
background image
48 Cele mai inspirate proverbe despre bani si lăcomie

Proverbele despre bani sunt o sursă inepuizabilă de înțelepciune populară. Merită să fie redescoperite și reinterpretare, în raport cu vremurile moderne

7541
Fără comentarii
Citește
background image
Cum poți planifică bugetul personal folosind regula 50/30/20?

Vrei să afli cum să-ți gestionezi mai bine bugetul personal? Regula 50/30/20 este considerată printre cele mai utile principii aplicate în domeniiul finanțelor personale.

387
Fără comentarii
Citește
background image
Francize Profitabile - 12 Cel Mai Bune Idei de Francize Ieftine

Cele mai atractive 12 de opțiuni de francize profitabile și francize ieftine, disponibile în anul 2024 pentru antreprenori. Avantajele acestor alegeri inspirate

7473
Fără comentarii
Citește
right