Ce este un card de debit. Află cum funcționează și diferenta

Arată mai mult
Data publicării Data publicării: 06.03.2024
Editat pe Editat pe: 06.03.2024
Timp de citire Timp de citire: 6 min
vizualizări 0 vizualizări

In Romania, cardurile de debit sunt atat de raspandite incat atunci cand auzim termenul “card de credit”, îl asociem instinctiv cu cel de debit. Între cele doua exista diferente foarte mari, iar în acest articol le vom prezenta. Continua sa citesti dacă vrei sa aflii de ce cardul de debit a devenit atat de popular aici.

Avantajele și dezavantajele cardului de debit

Ce este cardul de debit?

Cardul de debit se diferențiază prin faptul că este conectat direct la contul bancar, iar utilizatorul nu poate cheltuii mai mulți bani decât are depuși în cont. Când este folosit pentru orice tip de tranzacție, fie achizite, retragere sau transfer, banii sunt retrași direct din soldul tău curent.

Acest lucru îl face o opțiune mult mai sigură din punct de vedere financiar. Principalele scopuri pentru care oamenii folosesc cardul de debit sunt depozitatea pensiilor, salariului, sau alte sume importante pe care le primesc.

Când vine vorba de plăti, nu este nevoie să va faceți griji. Cardul de debit poate fi utilizat pentru plăti online, în mod fizic la orice POS, și puteți depune/extrage bani la orice bancomat compatibil.

Care sunt diferențele între debit și credit?

Acum ca ai înțeles principiile de baza, cu siguranța te întrebi cu ce se diferențiază cardul de debit. Hai să aflăm care sunt diferențele.

Ce este debitul?

Debit, în traducere directă, înseamnă “datorie”. În termeni bancari, cuvântul reprezintă suma datorată, sau în alte cuvinte, o tranzacție care scade suma de bani din cont.

Atunci când aveți 500 de lei în cont, și achiziționați un produs în valoare de 200 de lei, contul dumneavoastră este “debitat’ cu 200 de lei, și veți rămâne cu un sold de 300 de lei.

Ce este creditul?

Credit, pe de altă parte, reprezintă exact opusul a ce înseamnă debit. Mai exact, este suma care adaugă o suma de bani în cont. Deși cuvântul este adesea folosit de noi cu sensul de împrumut bancar, creditul poate provenii din multe surse. De exemplu salariul, un transfer de la altă persoană, sau o depunere numerar.

Care sunt diferențele dintre credit și debit?

Acum că avem o idee despre ce înseamnă suma debitată și suma creditată, haideți să vedem cum se diferențiază cele două tipuri de card. 

Ce este cardul de credit?

În contrast cu cardul de debit, cardul de credit permie utilizatorului să cheltuie până la o anumită limită chiar dacă nu dispune de suma necesară în cont.

Practic, banca îți oferă o linie de credit iar tu poți realiza tranzacții nu doar din banii proprii ci și din banii împrumutați(de aici numele de card de credit). Suma limita variază în funcție de card, și la fel și dată la care trebuie să restitui datoria, dar de obicei această este la sfârșitul lunii.

Diferența dintre cardul de credit și cardul de debit

Principala diferență este datorată de sursa fondurilor. Din moment ce cardul de debit este legat direct de contul tău bancar, iar orice tranzacție provine din suma deja aflată în cont, aveți acces la restul soldului în orice moment. Puteți retrage oricând bani cash din contul dumneavoastră.

În schimb, cardul de credit având o sumă de care nu dispuneți, face acest lucru foarte complicat. În cazurile în care retragerea de numerar de pe un card de credit este posibilă, comisionul de retragere este foarte mare. Principalul scop ar cardului de credit fiind cumpărături cu sume semnificative și pe care doriți să le cumpărați excusiv cu plata card.[1]

Avantaje card de debit

In continuare, vom vorbii despre ce avantaje și dezavantaje are cardul de credit, astfel incat sa poți decide dacă este potrivit pentru tine.

Ușor de obținut

Înafara de câteva documente de bază precum buletinul, și un formular pe care îl completați la banca, nu aveți nevoie de altceva pentru a obține un card de debit ce înseamnă la urmă urmei doar un cont în care vă țineți banii. Deoarece nu cereți o linie de credit, nu este nevoie să dovediți băncii istoricul dumneavoastră

Evitați datoriile și comisioanele

Este foarte ușor să pierdeți calculul și să ajungeți cu sume restante pe cardul de credit. Aceste carduri au dobânzi uriașe, ajungând și la peste 30%, iar dacă nu sunt plătite într-un termen strict, se adaugă și taxe de întârziere.

Cardurile de debit au doar o mică taxa anuală de administrare, și nu aveți cum să ajungeți datori, deoarece folosiți doar fondurile de care dispuneți deja. Efectuați plăti instant în orice moment și rămâneți în siguranța bugetului dumneavoastră. Acestea sunt principalele avantaje card de debit.

Iar în cazul în care aveți nevoie să accesați soldul și să retrageți o suma cash, atâta timp cât utilizați un bancomat al băncii dumneavoastră, comisionul v-a fi zero. De regulă, comisionul este foarte mic chiar și la bancomatele altor bănci, însă există excepții, și se ajunge la comisioane semnificative dacă retrageți bani în străinătate.

Gestionarea bugetului este mai ușoară

Puteți vedea soldul actual în mod real după fiecare tranzacție, banii fiind extrași din cont practic instant. Majoritate băncilor oferă o aplicație mobilă care face acest lucru posibil cu o simplă apăsare de buton. Văzând un reminder vizual al soldului, veți fi mai responsabili, veți știi exact cum să gestionați bugetul și ce înseamnă debit și credit.

Știi ca banii tai sunt în siguranță

Să ții mult numerar depozitat în casă ta poate fi riscant, și devin o țintă ușoară în cazul unui jaf. Chiar și dacă excludem această posibilitate, plata în numerar este adesea incomodă, durează mai mult, și adaugă un factor de stres, fiind nevoit să calculezi și să stai cu grija banilor.

Cardul de credit vă scapă de aceste griji, în ziua de azi fiind nevoie de o simplă atingere a cardului de POS iar plata este completă. Sunteți acoperiți împotriva furtului și fraudei în mai multe moduri precum:

  • În cazul în care cardul dumneavoastră este furat, puteți contacta banca și să blocați imediat cardul. De obicei, puteți face acest lucru și direct din aplicația mobilă
  • Pentru retrageri de numerar de la bancomat este nevoie să introduceți codul PIN, iar acest lucru se întâmplă și la plata prin POS atunci când suma este ridicată
  • Majoritatea cardurilor oferă protecție la plata online, fiind necesar să deschideți aplicația mobilă de pe telefonul dumneavoastră și să confirmați plata înainte că această să fie autorizată

Dezavantajele cardului de debit

Cu toate acestea, cardul de debit poate prezenta și câteva dezavantaje. În continuare le vom enumeră:

  • Protecție limitată față de un card de credit. Deși atunci când am vorbit despre ce înseamnă card de debit, am enumerat securitatea că fiind un avantaj, este totuși mai mică decât în cazul unul card de credit. Deoarece, în cazul în care ați observat furtul după o perioada mai mare de timp, iar cardul a fost folosit pentru plăți mici care nu necesită codul PIN, este posibil să fiți responsabili pentru o parte din cheltuieli.
  • Deoarece cardul de debit va oferă acces numai la banii pe care îi dețineți, nu puteți face cumpărături mari nici măcar în situațîi de urgență.
  • Din același motiv, este posibil să pierdeți anumite servicii sau să întâmpinați dificultăți dacă unul din serviciile dumneavoastră dorește să colecteze taxa lunară dar contul nu dispune de suma întreagă. Tranzacția nu poate fi acceptată nici măcar dacă suma lipsa este doar 1 RON.
  • În cazul în care banca detectează tranzacții care par suspicioase, este posibil să va fie blocat contul. Deși blocarea este temporară, poate creea inconveniente.

Concluzii

În încheiere, diferența dintre card de debit și card de credit constă în sursa fondului de bani și siguranța acestuia. Cardul de debit este un mod sigur, eficient și convenabil de a depune banii pe care deja îi ai, în timp ce cardul de credit este un mod convenabil de a împrumuta banii de care ai nevoie de la banca.

Lista de resurse
  1. 1
Partajează:
4.9 / 5
(3 rating-uri)
Lasă un comentariu
Comentarii (0)
Sortează: Nou

Articole similare

left
background image
Articol popular
Creditele pentru nuntă: Cum să finanțezi o căsătorie

Dacă încerci să afli cum să plătești pentru o nuntă – pentru tine sau pentru cineva drag – îți recomandăm să începi să economisești…

170
Fără comentarii
Citește
background image
5 moduri în care poți utiliza un împrumut personal

Când te-ai aflat cel mai recent la limită cu banii și nu erai sigur cum te vei descurca? Sau când a fost ultima dată…

207
Fără comentarii
Citește
background image
Cum să alegi împrumutul potrivit pe termen scurt

Te gândești să aplici pentru un împrumut pe termen scurt? Stabilește în primul rând cât ai dori să împrumuți și pe ce perioadă, înainte…

174
Fără comentarii
Citește
background image
Ai nevoie rapid de bani?

Când ai nevoie de bani într-o criză – pentru a plăti reparații auto, o factură restantă sau o spitalizare – este posibil să nu…

204
Fără comentarii
Citește
background image
Poate fi benefic un împrumut personal în timpul unei crize?

Găsirea împrumutului potrivit pentru tine și cunoașterea alternativelor pe care le ai sunt deosebit de importante în timpul unei crize. Multe persoane au beneficiat…

208
Fără comentarii
Citește
background image
Ce este Revolut și care sunt beneficile utilizării sale?

Revolut - o platformă financiară digitală ce transformă modul în care oamenii gestionează banii, oferind simplitate și eficiență.

513
Fără comentarii
Citește
background image
Cele mai bune 10 platforme de crowdfunding din România

Descoperă platforme de crowdfunding românești, prin intermediul cărora poți să investești în proiecte valoroase.

2165
Fără comentarii
Citește
background image
Obligațiuni de stat - o variantă modernă de împrumut al statului

Obligațiunile de stat sunt esențiale pentru ca statele să obțină capital pentru finanțarea proiectelor bugetare. Aflați mai multe informații despre obligațiuni în acest articol.

375
Fără comentarii
Citește
background image
48 Cele mai inspirate proverbe despre bani si lăcomie

Proverbele despre bani sunt o sursă inepuizabilă de înțelepciune populară. Merită să fie redescoperite și reinterpretare, în raport cu vremurile moderne

4896
Fără comentarii
Citește
right