Te gândești să aplici pentru un împrumut pe termen scurt? Stabilește în primul rând cât ai dori să împrumuți și pe ce perioadă, înainte…
In Romania, cardurile de debit sunt atat de raspandite incat atunci cand auzim termenul “card de credit”, îl asociem instinctiv cu cel de debit. Între cele doua exista diferente foarte mari, iar în acest articol le vom prezenta. Continua sa citesti dacă vrei sa aflii de ce cardul de debit a devenit atat de popular aici.
Cardul de debit se diferențiază prin faptul că este conectat direct la contul bancar, iar utilizatorul nu poate cheltuii mai mulți bani decât are depuși în al său cont curent fără dobândă. Când este folosit pentru orice tip de tranzacție, fie achizitie, retragere sau transfer, banii sunt retrași direct din soldul tău curent.
Principalele scopuri pentru care oamenii folosesc cardul de debit sunt depozitatea pensiilor, salariului, sau alte sume importante pe care le primesc.
Când vine vorba de plăti, nu este nevoie să va faceți griji. Cardul de debit poate fi utilizat pentru plăti online, în mod fizic la orice POS, și puteți depune/extrage bani la orice bancomat compatibil.
Procesul de obținere a unui card de debit România de la o instituție financiară populară implică anumite cerinte, impuse chiar de legislația[1] ce reglementează acest domeniu:
Pentru a obține un card de debit contacless în România trebuie să parcurgi următorii pași:
Puteți consulta orientativ un exemplu[2] de taxe recurente și comisioane card de debit de la una din băncile cunoscute din România.
Acum ca ai înțeles principiile de baza, cu siguranța te întrebi cu ce se diferențiază cardul de debit. Hai să aflăm care sunt diferențele care ne fac să alegem un card de debit în locul unui card de credit:
Debit înseamnă “datorie”. Mai simplu, atunci când ai 1000 de lei în cont, și cumperi un produs în valoare de 800 de lei, contul tău este “debitat’ cu 800 de lei și vei rămâne cu un sold de 200 de lei.
Creditul sau un împrumut bancar, pe de altă parte, reprezintă exact opusul a ce înseamnă debit. Mai exact, este suma care adaugă o suma de bani în cont. Deși cuvântul este adesea folosit de noi cu sensul de împrumut bancar, creditul poate provenii din multe surse. De exemplu salariul, un transfer de la altă persoană, sau o depunere numerar.
Acum că avem o idee despre ce înseamnă suma debitată și suma creditată, haideți să vedem cum se diferențiază cele două tipuri de card.
Orice cardu de credit permite utilizatorului să cheltuie până la o anumită limită, chiar dacă nu dispune de suma necesară în cont.
Practic, banca îți oferă o linie de credit, iar tu poți realiza tranzacții nu doar din banii proprii ci și din banii împrumutați (de aici numele de card de credit). Suma limita variază în funcție de card, și la fel și dată la care trebuie să restitui datoria, dar de obicei această este la sfârșitul lunii.
Principala diferență este datorată de sursa fondurilor. Din moment ce cardul de debit este legat direct de contul tău bancar, iar orice tranzacție provine din suma deja aflată în cont, aveți acces la restul soldului în orice moment. Puteți retrage oricând bani cash din contul dumneavoastră.
În schimb, cardul de credit având o sumă de care nu dispuneți, face acest lucru foarte complicat. În cazurile în care retragerea de numerar de pe un card de credit este posibilă, comisionul de retragere este foarte mare. Principalul scop ar cardului de credit fiind cumpărături cu sume semnificative și pe care doriți să le cumpărați excusiv cu plata card.[3]
Un card de debit pentru afaceri este un instrument extrem de util în afaceri, recomandat de cei de la Asociația Română a Băncilor[4]. El ajută la gestionarea eficientă a fluxului de numerar al unei companii și sunt adaptate nevoilor specifice ale mediului de afaceri.
Avantajele unui card de debit sunt multiple și le vom exemplifica mai departe:
Un card de economii pentru copii poate fi o metodă inedită de a-i învăța pe copii cum să-și gestioneze banii. Copiii învață având un astfel de acord cum să-și gestioneze bugetului personal și să economisească pentru proiecte mai importante
Studenții se pot bucura de beneficiile unui card bancar pentru studenți, deoarece acesta este special conceput pentru nevoile lor. Se remarcă prin faptul că acest tip de card de debit oferă acces la facilități bancare adaptate specificului vieții de student.
Cardurile de debit sunt eficiente în efectuarea plăților online pe diverse platforme populare, cum ar fi Netflix, Amazon sau Spotify. Toate aceste plăți sunt sigure și rapide, iar tu poate urmări cheltuielile direct din aplicația bancară, având un control mai bun asupra bugetului tău.
Unele carduri de debit oferă recompense ce permit utilizatorilor să acumuleze puncte, la fiecare tranzacție efectuată cu acest card de debit cu beneficii. După câteva luni poți să ai destul puncte pentru a-ți cumpăra următoarea vacanță dorită.
Cardurile de debit oferă un nivel înalt de siguranță și securitate, deoarece sunt protejate prin coduri de securitate card. În cazul pierderii sau furtului cardului poți suna la serviciul pentru clienți al băncii și bloca cardul.
Cardurile de debit oferă un control mai bun asupra cheltuielilor, deoarece plățile sunt efectuate în timp real, iar soldul contului se actualizează imediat. Dacă ai și aplicația bancară pe telefon, poți să-ți gestionezi bugetul personal mult mai bine.
Tehnologia avansată și protocoalele stricte sunt implementate pentru a oferi acoperire împotriva fraudei și a accesului neautorizat la conturile lor. Iată câteva dintre măsurile speciale oferite de cardurile de debit:
Cu toate acestea, cardul de debit poate prezenta și câteva dezavantaje, enumerate mai jos:
Viitorul aparține aplicației mobile de bancă, deoarece tehnologia continuă să se dezvolte și asta influențează și felul în care ne raportăm noi la bani. În aceeași măsură securitatea devine tot mai importantă, iar măsurile de protecție împotriva fraudelor și a accesului neautorizat vor fi întărite în orice aplicație mobilă pentru card.
În încheiere, diferența dintre card de debit și card de credit constă în sursa fondului de bani și siguranța acestuia. Cardul de debit este un mod sigur, eficient și convenabil de a depune banii pe care deja îi ai, în timp ce cardul de credit este un mod convenabil de a împrumuta banii de care ai nevoie de la banca.
Te gândești să aplici pentru un împrumut pe termen scurt? Stabilește în primul rând cât ai dori să împrumuți și pe ce perioadă, înainte…
Când ai nevoie de bani într-o criză – pentru a plăti reparații auto, o factură restantă sau o spitalizare – este posibil să nu…
Găsirea împrumutului potrivit pentru tine și cunoașterea alternativelor pe care le ai sunt deosebit de importante în timpul unei crize. Multe persoane au beneficiat…
Revolut - o platformă financiară digitală ce transformă modul în care oamenii gestionează banii, oferind simplitate și eficiență.
Descoperă platforme de crowdfunding românești, prin intermediul cărora poți să investești în proiecte valoroase.
Obligațiunile de stat sunt esențiale pentru ca statele să obțină capital pentru finanțarea proiectelor bugetare. Aflați mai multe informații despre obligațiuni în acest articol.
Proverbele despre bani sunt o sursă inepuizabilă de înțelepciune populară. Merită să fie redescoperite și reinterpretare, în raport cu vremurile moderne
Vrei să afli cum să-ți gestionezi mai bine bugetul personal? Regula 50/30/20 este considerată printre cele mai utile principii aplicate în domeniiul finanțelor personale.
Cele mai atractive 12 de opțiuni de francize profitabile și francize ieftine, disponibile în anul 2024 pentru antreprenori. Avantajele acestor alegeri inspirate