7 Platforme de autostop ieftin și sigur din România

Data publicării Data publicării: 22.03.2024
Editat pe Editat pe: 22.03.2024
Timp de citire Timp de citire: 13 min
vizualizări 0 vizualizări

Dacă ești în căutarea unei posibilități ieftine de transport pe teritoriul România, autostopul este o alegere populară, mai ales pe distanțele lungi. Oamenii îți doresc să ajungă rapid la destinație și să povestească cu ceilalți participanți despre viața lor. Ține de natura umană și în plus, este și mai ieftin de călătorit așa. De aceea, în acest articol, vom analiza specificul a 7 platforme de autostop disponibile în România, cu plusurile și minusurile fiecăreia, dar și chestiuni legate de legislație sau măsuri de siguranță.

Platforme de autostop ieftin în România

Aspecte legale privind autostopul din țara noastră

Conform reglementărilor legale[1] din România, transportul în regim de taxi sau în regim de închiriere poate fi efectuat doar de către transportatori autorizați.

În cazul autostopul de persoane pentru care se cere un preț, acesta este interzis, dacă se desfășoară cu un autovehicul fără autorizație. În realitate însă puțini utilizatori declară acest schimb financiar, mai ales dacă intermedierea se face pe grupuri de Facebook.

Legea românească prevede și cuantumul amenzilor aplicate, între 1.000-5.000 de lei, care se aplică atât firmelor, care nu au autorizație de transport, cât și persoanelor fizice implicate. Aceste măsuri coercitive sunt gândite pentru descuraja evaziunea fiscală și riscurile inerente pentru călători.. 

Existența unei autorizații de funcționare este condiția de bază impusă de lege, conform Ministerului Transporturilor[2], însă dacă șoferul nu cere bani pentru serviciul prestat, prevederile legii nu mai sunt aplicabile. Prin urmare avem în România, pe de o parte, platforme internaționale, care funcționează după legislație european și în țara noastră și care oferă aplicații transport persoane și aplica taxe pentru aceste servicii și, pe de altă parte, aveam multe alte activități economice de transport persoane care se derulează ilegal.

De ce aleg oamenii să folosească acest tip de transport?

Chiar dacă legislația nu acordă licențe legale pentru derularea acestui tip de transport, el se derulează fără probleme în România, din lipsa unor măsuri coercitive și pe riscul celor care apelează la aceste aplicații transport persoane autonome. Oamenii aleg autostopul din următoarele motive:

 • costuri mai mici, deoarece costul benzinei se împarte la 4-5 pasageri;
 • compania altor persoane, mai ales dacă este o călătorie mai lungă;
 • deplasare mai rapidă cu mașina, comparativ cu timpul petrecut cu trenul în românia;
 • posibilitatea de a folosi o aplicație transport persoane modernă, direct de pe telefonul mobil;
 • condiții mai bune de transport, gen aer condiționat în zile toride de vară.

Platforme pentru autostop în România

Analizând piața românească de profil, am identificat mai multe platforme dedicate derulării autostopului pe care le vom detalia mai jos:

BlaBlaCar.ro

BlaBlaCar - O platformă online dedicată celor care vor să călătorească independent.

BlaBlaCar este o platformă online de autostop, înființată în anul 2006 în Franța și care s-a extins ulterior la nivel global. În variată de site sau de aplicație transport persoane, ea este concepută pentru a susține interacțiunea directă dintre șoferi și pasagerii dornici să călătorească împreună între orașe și să împartă costurile călătoriei. Acest serviciu de intermediere costă între 18% și 21%. Foarte interesantă este și povestea din spatele brandului, care-și datorează numele unei scale de evaluare a nivelului preferat de comunicare în mașină pentru participanți: 

 • "Bla" pentru cei nu foarte dornici de conversație, 
 • "BlaBla" pentru cei care își doresc să vorbească și 
 • "BlaBlaBla" pentru cei care nu pot să tacă.

BlaBlacar România operează din anul 2015 și în România, iar compania descrie pentru cetățenii români câteva avantaje de a călătorii cu ei:

 • prețuri mai mici;
 • emisii de CO2 mai puține în mediu, deci este mai ecologic;
 • siguranță sporită pentru pasageri.

Ia-macutine.ro

Ia-macutine.ro - Călătorește în siguranță și ia-mă cu tine.

Aceasta este un serviciu online al unei comunități care vrea să călătorească în grup și facilitează comunicarea dintre potențialii șoferi și autostopiști prin anunțurile postate pe platforma lor. În ceea ce privește siguranța pasagerilor, termenii și condițiile acordului de folosire a serviciilor lor nu garantează calitatea și corectitudinea lor, iar întreaga răspundere cade pe umerii autostopiștilor.

Ia-ma, nene

Ia-mă nene oriunde în lume, în condiții de siguranță

Sub această denumire descoperim un grup de Facebook cu 382 de urmăritori și unde fiecare utilizator poate posta anunțuri legate de transport intern, dar mai ales internațional pentru români. Site-ul este disponibil din 2015 și s-a concentrat mai ales pe transportul românilor din diaspora. Site-ul companiei nu este disponibil, ceea ce poate naște anumite semne de întrebare.

Autostop România

Autostop România - Prețuri mici și condiții de siguranță în călătorie.

Acesta este un alt Grup de facebook, cu un număr de 885 membrii care intermediază legătura dintre diferite persoane pentru a călători împreună la prețuri mai mici decât alte mijloace de transport. Anunțurile vizează destinații din România, iar activitatea pe grup este destul de modestă: una-două anunțuri pe lună. 

Carpoolword.com

Carpoolword - o platformă destinată celor vor să călătorească ieftin

Platforma Carpool România este considerată cea mai populară dintre platforme de autostop, în primul rând pentru că oferă gratuit acestea servicii. Declară un număr de 83.471 de utilizatori care utilizează cu succes aceste servicii la nivel național, între marile orașe, pe baza unei programări prealabile.

Carpooling.ro

Carpooling este o platformă de transport autonom de persoane

Acesta este un grup public de facebook, cu un număr impresionat de utilizatori de 26,8 mii de membri, care-și oferă serviciile de transport sau solicită informații legate de aceste servicii. Chiar dacă persoanele înregistrate sunt multe, ofertele de transport sunt puține, iar oamenii nu primesc prea multe comentarii la solicitările lor.

Cruze

Cruze - O aplicație transport persoane în București

Acesta este o aplicație transport persoane destinată exclusiv pentru companiile din România, în special pentru angajații din București. Această aplicație transport persoane este gratuită și poate fi descărcată atât pe modele android de telefonie cât și pe cele iOS.

Ce măsuri de siguranță sunt necesare pentru un autostop de calitate?

Măsuri de siguranță atunci când faci autostop visează, în primul rând, siguranța pasagerilor care apelează la aceste servicii de transport, pentru că ei sunt cei mai vulnerabili și mai expuși unor pericole. Înainte să pleci într-o călătorie cu autostopul, ia-ți niște măsuri de precauție:

 • același demers de verificare a șoferilor ar trebui făcut și de deținătorii platformelor sau grupurilor dedicate autostopului, dar nu multe își asumă această responsabilitate;
 • stabiliți detalii clare despre călătorie înainte de a pleca la drum, inclusiv locul de întâlnire, ora și orice alte detalii legat de plata serviciului de transport;
 • verifică profilurile și recenziile, înainte de a accepta o călătorie de autostop, pentru a te asigura că șoferul este o persoană de încredere
 • nu accesa niciodată linkuri trimise de conducători auto care încearcă să te convingă să plătiți anticipat cursa; cursele se achită în numerar în mașină la destinație sau la începutul cursei, direct din aplicație transport persoane;
 • raportează orice comportament care și se pare suspect legat de conducătorul auto sau solicitările acestuia.

Este autostopul o opțiune de luat în calcul în 2024?

Autostopul rămâne o modalitate accesibilă și rapidă de a călători în România, chiar și în 2024, și asta din cauza inflației care afectează și prețul combustibililor și puterea de cumpărare a românilor. 

Consultă periodic schimbările legislative privind autostopul, pentru că este important să cunoști și să respecți legile în vigoare. Necunoașterea lor nu te scutește de consecințe. În plus, ține cont de unele măsuri minime de siguranță, fără să te îngrijorezi pentru siguranța ta.

Lista de resurse
 1. 1
  Legea
  Legea nr. 129/2015, care modifică și completează Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere.
 2. 2
  Ministerul Transporturilor
  https://www.mt.ro/web14/
Partajează:
4.9 / 5
(4 rating-uri)
Lasă un comentariu
Comentarii (0)
Sortează: Nou

Articole similare

left
background image
Articol popular
Character AI : tot ce trebuie să știi

Character AI este inteligența artificială folosită pentru a crea și controla personaje virtuale cu trăsături umane.

856
Fără comentarii
Citește
background image
Ce este Revolut și care sunt beneficile utilizării sale?

Revolut - o platformă financiară digitală ce transformă modul în care oamenii gestionează banii, oferind simplitate și eficiență.

506
Fără comentarii
Citește
background image
Cele mai bune 10 platforme de crowdfunding din România

Descoperă platforme de crowdfunding românești, prin intermediul cărora poți să investești în proiecte valoroase.

2124
Fără comentarii
Citește
background image
Opțiunea spațiilor de coworking București pentru freelanceri

Am pregătit o listă detaliată a spațiilor de coworking pentru tine. De la locuri moderne în centrul orașului la medii mai relaxate în apropierea naturii, avem opțiuni variate care îți vor facilita activitatea.

430
Fără comentarii
Citește
background image
Cele mai bune 20 campinguri din România

Descoperă acum unele dintre cele mai frumoase 20 de locuri de camping din România, la prețuri accesibile.

1175
Fără comentarii
Citește
background image
Cum poți planifică bugetul personal folosind regula 50/30/20?

Vrei să afli cum să-ți gestionezi mai bine bugetul personal? Regula 50/30/20 este considerată printre cele mai utile principii aplicate în domeniiul finanțelor personale.

252
Fără comentarii
Citește
background image
Leasing operațional vs Leasing financiar: definiție, diferențe, avantaje și dezavantaje

Definiție și diferențe între leasingul operațional și leasingul financiar. Avantajele și dezavantajele fiecărui tip

217
Fără comentarii
Citește
background image
Tradiții și obiceiuri românești de Crăciun în România

Tradițiile și obiceiurile românești de Crăciun reprezintă o moștenire bogată, specifică fiecărei regiuni din România.

224
Fără comentarii
Citește
background image
Top 35 cele mai creative idei de cadouri pentru Crăciun

Descoperă 35 de idei de cadouri pentru Crăciun pentru toate persoanele din familia ta și bucură-te de magia sărbătorilor.

159
Fără comentarii
Citește
right